SPASILAČKA SLUŽBA

Spasilacka-sluzba-IPON-Security

Spasilačka služba je vrsta usluge koju vršimo na zatvorenim i otvorenim vodenim površinama tokom i van kupališne sezone. Permanentnu zaštitu života posetilaca obavljaju visoko obučeni kadrovi sa licencom za ovu vrstu poslova, a usluge spasilačke službe koriste mnoge državne i privatne institucije.

IPON Security Event u saradnji sa vojvođanskim “Udruženjem spasilaca na vodi” i “Spasilačkim savezom Novog Sada”, već osmu godinu za redom organizuje najveću spasilačku službu na teritoriji Srbije. Tokom vrelih letnjih dana, samo u Novom Sadu, dnevno obezbeđujemo i do 30.000 posetilaca plaža.

Takođe, u saradnji sa Policijskom upravom Novi Sad, delujemo u svim kriznim situacijama na Dunavu.

U SLUČAJU OPASNOSTI !!!

 • NE PANIČITE, OSTANITE SMIRENI, VISOKO PODIGNITE RUKU I TRAŽITE POMOĆ! U slučaju bilo kakve nezgode; umor, povreda, uplitanje u vodene biljke… važno je da ostanete smireni. Trudite se da zadržite horizontalan položaj u vodi laganim pokretima ruku. Kada uočite drugog plivača, visoko podignite ruku i zatražite pomoć!
 • KADA JE DRUGA OSOBA U OPASNOSTI, VAŠA BEZBEDNOST JE PRIORITET! Ne prilazite osobi koja se panično utapa licem u lice, nikada joj ne pružajte ruku, već predmet koji može da uhvati ili joj dobacite neki plovni predmet. Odmah obavestite spasioce ili policiju na broj 192!

SAVETI PLIVAČIMA

 • Na ulazu u kupalište OBAVEZNO pogledajte tablu saveta i upozorenja! Na tabli ćete odmah videti opasnosti na koje treba obratiti pažnju prilikom kupanja kao i niz korisnih saveta kojih se treba pridržavati
 • Pratite i poštujte ZNAKOVE OPASNOSTI i zabrane ! Znakovi opasnosti i zabrane na plaži i u vodi su uvek postavljeni na mestima gde postoji realna opasnost od nekog objekta u vodi ili je nepovoljna konfiguracija dna, znakovi su postavljeni i na mestima gde su se nesreće već dešavale!
 • NE pravite nagle promene temperature! Pre ulaska u vodu adaptirajte svoje telo na novu sredinu, kvašenjem; lica, grudnog dela trupa, potiljačnog dela vrata, stopala. Nakon toga možete započeti plivanje.
 • NE skačite u vodu koja nije prozirna! Ovo je veoma važno poštovati na rekama i morima, zbog protoka vode ali i plime i oseke, dubina vode i konfiguracija dna je promenljiva. Možete skakati u vodu samo na mestima gde je to predviđeno i dozvoljeno od nadležnih na tom kupalištu.
 • NE ulazite u vodu u alkoholisanom stanju! Kao što svaki čovek pod dejstvom alkohola ima poteškoća sa hodom, tako i dobar plivač može imati velikih poteškoća sa motorikom i prostornom orijentacijom u vodenoj sredini.
 • NE ulazite u vodu nakon obilnog obroka! Nakon obilnog obroka organi za varenje povlače veću količinu krvi što u vodenoj sredini može izazvati pojavu grča u mišićima. Kada ste na kupalištu uzimajte manje i lagane obroke. Nakon obroka ne ulazite u vodu najmanje sat vremena!
 • NE udaljavajte se previše od obale! Izlažete se brojnijim opasnostima, prvenstveno preti opasnost od motornih čamaca i skutera, koji zbog velike brzine kretanja nisu u mogućnosti da uvek primete plivača.
 • CRVENE ZASTAVICE! Crvene zastavice se izlažu na spasilačkim kulama u slučaju nadolazeće ili već prisutne opasnosti po kupače; vremenske nepogode, hemijske i biološke neispravnost vode, itd. Ne izlažite sebe i druge opasnosti, već poštujte ovaj znak upozorenja!

SAVETI NEPLIVAČIMA

 • OBAVEZA neplivača je da se pre ulaska u vodu jave spasiocima! Prilikom boravka u vodi budite uvek u blizini spasioca! Budite oprezni sa vazdušnim dušekom i sličnim plovnim predmetima! Samim tim što se nalazite na objektu koji pluta na vodi a vi ne poznajete stilove plivanja, možete da odplovite u veću dubinu nego što bi ste smeli, a ovakvi plovni predmeti su često nestabilni i klizavi i može doći do “prevrtanja” što je čest slučaj nezgode kada su u pitanju neplivači!
 • Kupajte se ISKLJUČIVO u obeleženoj zoni!

SAVETI RODITELJIMA

 • Dete može boraviti u vodi ISKLJUČIVO kada ste Vi pored njega! Za malo dete postoji niz opasnosti od kojih se možete osigurati samo kada se nalazi pod Vašim strogim nadzorom.
 • Ne podcenjujte OPASNOST KOJA PRETI OD TEKUĆIH VODA! Bez obzira koliko je vaše dete dobar plivač, treba u svakom momentu biti svestan opasnosti koju nose tekuće vode i sam boravak na reci!
 • NE OSLANJAJTE SE NA DRUGE! O bezbednosti deteta najbolje ćete Vi sami voditi računa, ne oslanjajte se na druge ljude koji se nalaze na kupalištu!

 

...
  peliculas de comedia